VÅRA SAMARBETSPARTNERS

Refugee Relief verkar för människor på flykt genom att stötta projekt som drivs av våra partnerorganisationer.  Nedan kan du läsa mer om dessa samt vårt stöd.

Lighthouse Relief

Lighthouse Relief grundades 2015 då tusentals flyktingar anlände till den grekiska ön Lesvos varje dag. Idag fortsätter deras team bestående av erfarna volontärer att ge omedelbar humanitär hjälp till flyktingar som anländer till norra stranden av ön. Lighthouse Relief har också verksamhet för ungdomar och barn i flyktingläget Ritsona i norra Grekland.

Refugee Relief stöttar för närvarande Lighthouse Relief med månatliga bidrag som går till inköp av vatten och energibars som delas ut till människor på flykt när de anländer till ön. Vi har också anordnat flera insamlingar bland annat av mjukdjur och varma kläder som samlats in i Sverige och skickats till Lesvos.

LHR_CT_15MAR17_3601-2
dg_anna

Dirty Girls of Lesvos Island

Dirty Girls samlar in och tvättar kläder, filtar, sovsäckar, sängkläder som används av flyktingar som anlänt till Lesvos eller bor i läger i Grekland, för att kunna dela ut dessa på nytt. På så sätt räcker förnödenheterna till fler samtidigt som det innebär stora fördelar för miljön och ekonomin. Dirty Girls arbetar med lokala tvätterier som anställer lokalbefolkningen och erbjuder volontärmöjligheter.

Refugee Relief stöttar för närvarande Dirty Girls med månatliga bidrag som går till omkostnader för tvätt.

Amurtel Greece

Amurtel Greece drivs av kvinnor – för kvinnor och barn. De har funnits på plats i Grekland sedan september 2015 då deras volontärer började ge stöd åt gravida och ammande mammor, som är en särskilt utsatt grupp. Graviditet och barnafödsel är tillsammans den största dödsorsaken hos kvinnor på flykt. Amurtel har en hub i Aten där licensierade barnmorskor och amningsspecialister på ett säkert vis ger vård och undervisar i amning. De tillhandahåller även mat till ammande mammor som riskerar sin och barnets hälsa p.g.a. näringsbrist.

Refugee Relief har samlat in och sponsrat inköp av amningsunderkläder samt bidragit till inköp av kompletterande mat till undernärda, ammande mödrar.

Bild presentation Amurtel
Khora

Khora

Khora är ett aktivitetshus i Aten som grundades av volontärer från olika organisationer för att möta den humanitära krisen. Verksamheten är omfattande och bedrivs nu av människor med olika bakgrund och erfarenhet. Mångfald och flexibilitet är organisationens styrka när de verkar för att människor på flykt ska få lära sig, skapa, socialisera och ta det lugnt. Under ett tak serverar de dagligen mat, delar ut kläder, arrangerar aktiviteter, undervisar språk, informerar m.m.

Refugee Relief har hjälpt Khora att köpa in skor och har sponsrat tandläkarkliniken som huserar i byggnaden med förbrukningsmaterial. Vi har även samlat in pengar till inköp av blöjor och filtar som Khora distribuerar till behövande.

Love Without Borders - For Refugees In Need

Organisationen Love without Borders - for Refugees in Need bildades av Kayra Martinez, och har i över två år hjälpt och stöttat många människor på flykt med bl.a. kläder och mat. De bedriver även projekt där barn och vuxna får möjlighet till skapa konst genom att rita och måla. Det har visat sig vara en fantastisk form av terapi för människor på flykt att få teckna ner deras sorg men även om lyckan med livet. Projekten som heter Nea Kavala - Art Without Borders har turnerat världen runt med en utställning.

För att skapa medvetenhet om situationen i Grekland och ge stöd till människor på flykt hjälper Refugee Relief till med att genomföra utställningen Nea Kavala - Art Without Borders i Stockholm.

26540477_1881211081908747_1103100697_o

Omnes

Omnes är en gräsrotsrörelse, en ideell organisation som bildades hösten 2016 av en cirkel av vänner som hade mötts i ett då fortfarande okänt Eidomeni hösten 2014 och volontärt bistått människor på flykt med mat, vatten, kläder och första hjälpen sjukvård. Efter att gränserna stängt och familjer fastnat i läger under ohållbara förhållanden började Omnes arbeta med att få ut familjer ur lägren till egna boenden. I dagsläget erbjuder Omnes boende till nära 500 asylsökande individer på två orter i norra Grekland. Av dessa är ca 150 barn i skolåldern.

Refugee Relief har stöttat Omnes med inköp av skolväskor till barn som efter alldeles för lång väntan fått påbörja eller återuppta sin skolgång.

bE1 human

BE1 human är en liten organisation med ett fåtal mycket engagerade medlemmar som arbetat för att underlätta för flyktingar i Aten. De har bland annat arbetat med att hjälpa yngre män. Genom bra kontaktnät har de lyckats komma in på läger för att där bistå människor på flykt.

Refugee Relief har bland annat stöttat bE1 human med inköp av flip-flop sandaler. Vi har också anordnat flera insamlingar bland annat av kläder för män som samlats in i Sverige och skickats till Athen.